Uppdaterad 00.03.10

 

99.01.26 - Intervju med Alphaville. Av Andereas Friberg

Megahitarna "Big in Japan" och "Forever Young" låg på världens topplistor 1984. Än idag existerar tyska Alphaville. Bandet spelar på Trädgår'n i Göteborg nu på tisdag 30/3.
- Vi har aldrig lagt av, aldrig splittrats utan gjort musik hela tiden! Allt gick bara så otroligt fort i början. Vi blev superstjärnor fast vi egentligen inte var ett band utan tre unga killar som gjorde musik på lek, berättar sångaren Marian Gold.

Marian Gold var den ende som ville turnera. Alphaville deltog i konstnärsprojekt, skapade filmmusik, släppte album och det var först 1996 de började turnera.
- Ricky Eccholette lämnade bandet 1996, så nu är det bara jag och Bernhard Lloyd. Vi har hjälp av ett par professionella musiker och vi är ett härligt gäng som verkligen trivs tillsammans. Det är kul att vara i Sverige och jag gillar allt utom vädret.

Det har hänt mycket på femton år i musikvärlden. Marian tycker att det är framförallt tekniken som förändrats.
- Hela ljudbilden har ändrats. Man kan skapa så mycket mer med olika slags maskiner nu. En del låtar från 60-talet är perfekt mixade. Grupper som hela tiden gör liknande låtar kan fås att låta helt annorlunda med den nya tekniken. En del elektronisk musik låter faktiskt som skrivmaskiner.

Det senaste bandet har gett ut är boxen Dreamscape. Det är en antologi bestående av åtta skivor med nya låtar, b-sidor, live, övrigt outgivet material mm. Man håller även på att spela in ett helt nytt album. Alphavilles musik blir ofta förknippad med genren synthpop, trots att bandet experimenterat med många olika stilar.
- Synthpop? Vilket äckligt och obehagligt ord! Det låter som någon skum drog. Synthpop? Nej, våran publik får allt komma på något bättre ord för den här sortens musik. Jag gillar ordet "Heavy Metal" och den musiken, fast den spelar ju inte vi. Synd att vi inte kan ta det.

Bandet lockar publik i olika åldrar och stämningen blir som högst då de gamla hitarna spelas. Bandet har kontakt med sina fans via deras hemsida på internet. Marian berättar om ett turneminne
- Vi var i Tyskland och spelade på en klubb långt ute i ödebygden. Det var en skön spelning. Under tiden hade det snöat otroligt och det rådde full snöstorm. När vi skulle åka till hotellet fick jag köra bilen med körtjejerna. Givetvis körde vi av vägen och eftersom jag var den ende mannen fick jag äran att försöka få upp bilen igen. Det gick bra men vi hamnade i diket tre gånger till. Jag var genomblöt, stelfrusen och mina fingrar var förfrusna. På hotellet hade strömmen gått och vi fick duscha i iskallt vatten. Det var en hemsk upplevelse.

Alphaville skall i år turnera i Europa, Sydafrika och även i USA.
- Kalla det INTE en åttiotals-revival för det hatar jag. Alphaville har funnits med hela tiden. Musik är en spegel av livet just nu.